Защо арт терапията е подкрепяща за хора с депресия

Защо арт терапията е  подкрепяща за хора с депресия

Защо арт терапията е подкрепяща за хора с депресия

Депресията е заболяване на психиката и тялото. Тя е сред водещите социално значими болести. Всеки, който е преживявал депресия, дори и лека, знае колко мъчително е състоянието на апатия и липса на сили за справяне с ежедневните дейности. Статията има за цел да опише приложението на арт терапия при страдащи от депресия хора като благоприятно и да илюстрира защо творчеството е лечебно и подкрепящо. 

В практиката си като арт терапевт и психолог работя с хора с депресия. Преди 10 години направих задълбочено изследване /теоретично и практическо/, във връзка с дипломната ми работа като арт терапевт. На базата на това изследване, смятам, че арт терапията има място при лечение на депресивни заболявания като ефективен подход за намаляване на симптомите и за възстановяването на емоционалното и физическото здраве на човека.   

Депресията е клиничен термин, описващ медицинско състояние, което засяга начина, по който настроението се контролира от мозъка – разстройство на настроението или афективни разстройства. Тя спада към афективните разстройства на личността. Терминът афект се използва, за да опише външния израз на вътрешното състояние (настроение). Настроението е постоянно, афектът е по-преходен. Депресията засяга чувствата,  мислите и функциите на тялото. Всъщност депресията засяга всички сфери на психичния живот – поведение, емоции, воля, мислене.

Защо арт терапията е подходяща 

В основата на арт терапията стои  твърдението на Карл Юнг:

Себепознанието и разбирането на личността и на болестта приближават човека към цялост.

Арт терапията има потенциал за себепознание, за осмисляне, за прозрение, за назоваване на чувства. Арт терапията задвижва процеса на разбирането на болестта и спомага за изразяване на неблагоприятни чувства. 

Арт терапията е дълбок и щадящ метод за работа с чувства

Арт терапията работи с чувства, за които е трудно да се говори с думи. Тя е подкрепа, когато думите не са достатъчни. При арт терапията думите не винаги са нужни. Изкуството предоставя защитена среда за работа с емоции, болка, травми и то не може да причини вреда. То е подкрепящо по един щадящ  и в същото време дълбок начин. Цветните материали носят радост, човешкият контакт дава топлина, а това облекчава страданието. Клиент, страдащ от депресия е дистанциран или вцепенен, неспособен да чувства. Създаването на изкуство може да подкрепи способността да чувства отново и да се справи с подтиснатите емоции. 

Арт терапията предоставя възможност за себедистанция

С помощта на арт терапевтични техники предлагам на страдащия от депресия едно безопасно пространство, за да изрази емоции като тъга, страх, вина и др.  по един деликатен начин, изразявайки ги на белия лист. Така те стават видими, а това  помага на страдащия да ги назове и да се дистанцира от тях. Рисунките или скулптурата в арт терапията представляват отражение на вътрешния свят. Те са начин да се изкаже проблема индиректно. Много по-лесно е да се говори за болката от името на рисунката в трето лице, отколкото от първо лице от позицията на “Аз“, идентифицирайки се с нея. Имайки предвид отчуждението и изолацията, характерни за хора с депресията,  арт терапията е подходяща, точно защото при депресията е трудно да се говори с думи. А арт терапията е начин да се "изкаже" болката без думи чрез символи и образи. 

Арт терапията е ресурсен подход, работи със здравата част на индивида, а не с проблема

Цялостният арттерапевтичен подход е с фокус не болестта и дефицита, а силните страни на личността.  Една от целите ми по време на работа е да помогна на човека пред мен да се свърже със своите ресурси (външни и вътрешни), които му дават усещане за сигурност и безопасност и които да го подкрепят в процеса на оздравяване.  

Арт терапията носи усещане за справяне 

Арт терапията е преживяване в една алтернативна действителност. С творчески практики, с въображение и игра поощрявам клиента да експериментира, да поеме риск, да овладява непродуктивни състояния, да прави промени първо на листа и след това в реалния живот. Това подпомага  изграждането на увереност и самочувствие му дава усещане за справяне. 

Арттерапията улеснява изграждането на доверителен съюз между терапевта и клиента

Страдащият от депресия човек е дистанциран, затворен в своя свят. Понякога е трудно и отнема време, за да се довери на своя терапевт. Благодарение на творческите подходи в арт терпията успявам да изградя мост в общуването, който скъсява дистанцията и спомага  за изграждане на доверие. Това придвижва терапията към по-дълбоки нива за справяне със симптомите и овладяване на  непродуктивни емоции като тревожност и безпокойство.

Арттерапията свързва с красотата 

Научни изследвания показват, че когато наблюдаваме нещо, което възприемаме като красиво, се освобождава невротрансмитер допамин, локализиран в центровете за удоволствието в мозъка и отговорен за предаването на импулсите. 

Една от причините за депресията е пониженото ниво на важни химически вещества, в това число допамин. Интересно е, че мозъчната активност, когато наблюдаваме изкуство е напълно сравнима с мозъчната активност, когато изпитваме любов.

Освен всичко изброено, прилагайки творчески методи - рисуване, моделиране, движения, музика, арт терапията предоставя възможност на страдащият от депресия да се свърже с красивото, което допринася за позитивни усещания.  

В заключение, потвърждавам, че арт терапията е подходящ терапевтичен метод при работа с хора, страдащи от депресия, подпомагащо конвенционалното лечение с медикаменти и психотерапия и възстановяване на нормалния ритъм на живот. 

Препоръчвам Ви и видеото Арт терапия за здраве на нашия видео канал.  

снимка: unsplash.com

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арттерапевт, специализант-логотерапевт. Повече за автора тук.

АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА СТАТИЯТА, ЩЕ СМЕ БЛАГОДАРНИ ДА Я СПОДЕЛИТЕ. 
ВСИЧКИ  СТАТИИ  СА АВТОРСКИ  И ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЕКЗИСТЕА ЕООД. 

Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Силата на благодарността

Силата на благодарността

  • 19 апр. 2021

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и ...

Научи повече