Сътвори мечтите си

Сътвори мечтите си

Сътвори мечтите си

Края на годината е време за равносметка и време да помислим как искаме да променим живота си. Един креативен и забавен начин е изработването на карта на желанията (vision board), използвана от много успешни хора, бизнес лидери, спортисти и вдъхновители. Опра Уинфри е една от тях. Тя е успешна бизнес дама, водещ на телевизионно предаване и едно от нещата, за които обича да говори е използването на карта на желанията, за да манифестираме успеха. 

Тази статия има за цел да ви предложи арт практика за изработка на карта на желанията. Може да я изработите в края на годината, с фокус настъпващата нова година или в период на промяна или предизвикателство през всяко време на годината. 

Защо визуална карта?

Всеизвестно е, че успешните спортисти, предварително и многократно, визуализират и преживяват успеха си ментално, преди той да стане реалност.  Всяко нещо, дори и големите открития, първо се сътворяват в ума на създателя. Затова е много важно ясната визия на мечтите ни, както и емоционалното преживяване на желаната реалност. 

Визуализацията е могъщо упражнение за ума. Вие ставате това, за което мислите. Поддържането на картината, за това какъв искате да бъдете във вашият ум е част от пътя към целта, защото умът мисли в картини. Изработката на визуална карта на мечтите свързва лявото и дясното полукълбо, подобрява вниманието и фокуса. 

Необходими материали:

Стари списания и вестници

Ваши снимки /по желание/ 

Картон 50 х 70 см или по-голям 

Лепило и ножица 

Флумастри, пастели, цветни моливи 

Инструкция за изработка на визуална карта 

1. Оценете и благодарете за живота, който имате сега. Какво бихте искали да промените?

2. Поставете намерение за предстоящата 2021. Напишете какви са вашите желания, какви преживявания бихте искали да имате, какъв бихте искали да бъдете? 

Най-добре напишете ръчно идеите си, не на компютър. Писането на ръка дава значителни когнитивни ползи, подобрява ученето и запомнянето, ангажира с целите.  

3. Подберете снимки, надписи, които олицетворяват вашите желания от списанията. Поставете символите на преживяванията, които бихте искали да имате през настъпващата година.  Подредете ги на картона и ги залепете, по начин, който на Вас Ви харесва. Ако желаете може да рисувате, оцветявате, всичко което ви харесва. Направете картата цветна. 

4. При желание, може да вградите ваши персонални снимки. Задължително включете думи и фрази,  изрязани от списание или написани на ръка, които са мощни утвърждения.

Отделете си време 1-2 часа без да бъдете прекъсвани, пуснете си любима музика, запалете свещ. 

Това е арт практика, която може да направите сами или с приятели, семейството. 

5. Поставете готовата карта, на място видно за вас, така че всеки ден тя да напомня за вашите желания. Вашият ум има нужда да вижда редовно образите, за да може подсъзнанието да си свърши работа. 

Някои важни условия: 

Комфорт и радост - нека картата да бъде визуално напомняне за вашите цели и намерения, без да ви парализира или плаши от трудни или нереалистични очаквания. 

Персоналност – Вие сте главния герой на картата. Тя е лична и отразява Вашите желания, свързани с вашите цели.  Разбира се на нея може да присъстват любимите Ви хора, но без те да изместват главния фокус /вас самите/ и без да нарушавате тяхната свободна воля за начина, по който те искат да подредят живота си, дори и на вас да не ви харесва техния избор. 

Действия - всяко желание и намерение изисква действия към реализирането им. Така, че коя е първата стъпка или имате вече изграден план? 

Максимум ангажираност и мининмум привързаност. Това означава, да правите всичко, което е необходимо, за да реализирате желанието, без да се вкопчвате в крайния резултат и да бъдете напълно ок,  ако то не се сбъдне по начин, по който сте си представяли.

Правя карта на желанията  всяка година, групово в ателиетата за арт терапия или индивидуално. Има много истории, споделени в литературата от известни писатели, учители и вдъхновители, които разказват за отдавна забравени карти, навити в стари кашони, които изненадват притежателите, колко близък е живота им с визията от картата. 

Няма нищо странно, когато имаме ясна визия за това, което искаме да влезе в живота ни и го поставим като ясно намерение, вселената ще се погрижи да ни го достави. 

Забавлявайте се! 

 

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арт терапевт, специализант – логотерапевт. Повече за автора тук .

Снимка:pexels.com 

 

АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА СТАТИЯТА, ЩЕ СМЕ БЛАГОДАРНИ ДА Я СПОДЕЛИТЕ. 
ВСИЧКИ МАТЕРИАЛИ И СТАТИИ  СА АВТОРСКИ  И ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЕКЗИСТЕА ЕООД. 

 


Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Силата на благодарността

Силата на благодарността

  • 19 апр. 2021

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и ...

Научи повече