Арттерапия за големи сърца

Арттерапия за големи сърца

Арттерапия за големи сърца

По покана на Тодор Мангъров, председател на  Асоциация Пулмонална Хипертония, на 26 октомври 2019 проведохме  арттерапевтична група  за подкрепа по време на Осмата национална конференция по Пулмонална хипертония, която се състоя в Парк Кайлъка, Плевен на 26-28 октомври 2019г.  

Пулмоналната артериална хипертония е рядко заболяване, засягащо кръвоносните съдове на белите дробове. Дефинира се клинично с увеличение на белодробното артериално налягане поради стесняване на малките артерии в белите дробове.
Броят на хората, страдащи от ПАХ в целия свят е около 2 милиона души. Засегнати са хора от всички възрасти, всички националности, жени и мъже. Заболяването е хронично прогресивно, което се проявява предимно чрез увреждане на функционалния капацитет, засяга качеството на живота и води до намаляване на живота.

Арттерапия в помощ на хора със заболявания 

Арттерапията използва творчеството с терапевтични цели за повишаване на физическото и емоционалното здраве на човека.

 Защо арттерапията е  подходяща за работа с хора, преживяващи трудности, заболявания?

  • Арттерапията използва творчеството за изразяване на себе си, на вътрешния свят – чувства, мисли, вътрешни конфликти, които е трудно да се изразят с думи или е болезнено да се говори за тях. Човек мисли в образи и изваждайки тези образи на белия  лист пред нас е по-лесно да ги разберем, да ти структурираме и да ги преработим.

  • Символите и цветовете са изказ на всички бушуващи въпроси, пред които е изправен човек със заболяване – Защо на мен? Защо Аз?  Какво съм направил? Сега накъде?  

  • Арттерапията свързва човек със силните страни, с ресурсите, т.е. по индиректен начин работи с предизвикателството, за да може човек да се справи с трудностите. 

  • Арттерапията носи позитивни емоции, повишава самочувствието, дава  усещане за справяне, затова е глътка свеж въздух за хора със заболявания. 

За събитието 

Арттерапевтичната групата по време на конференцията имаше за цел подкрепа и споделяне,  общуване и преживяване на заедност в творчество, емпатия и доброта. Рисувахме, общувахме, опознавахме и бяхме заедно свързани в полето на пъстрите материали и творческия ентусиазъм, на повърхността,  и дълбоко свързани в болката и трудностите в думите “Аз съм като теб.“ 

Срещнах хора с големи сърца, изправени пред предизвикателствата на живота, но които смело стъпват напред с усмивка, Вяра, Надежда и Любов! И не само, аз усетих грижата към другите на всеки един от Вас.  С огромна благодарност към всички участници в групата за споделеността и доверието, което преживяхме заедно в арт групата за подкрепа като част от програмата на конференцията. Днес аз срещнах красотата на душата в Човека! Благодаря!

Благодаря, че споделите част от сърцата си с мен! 

За ползите  на арт терапията при хора с депресия може да прочетете тук.

 

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арттерапевт, специализант-логотерапевт. Повече за автора тук.

АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА СТАТИЯТА, ЩЕ СМЕ БЛАГОДАРНИ ДА Я СПОДЕЛИТЕ. 
ВСИЧКИ  СТАТИИ  СА АВТОРСКИ  И ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЕКЗИСТЕА ЕООД. 

 


Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Силата на благодарността

Силата на благодарността

  • 19 апр. 2021

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и ...

Научи повече