Подарък от съдбата

Подарък от съдбата

Подарък от съдбата

Замисляли ли сте се за всички хубави неща в живота Ви,  които сте получили като подарък, без да сте направили нищо в замяна? Любовта, успехът, щастието като подарък. 

Настоящата статия има за цел да Ви провокира да си спомните за хората, успехите в живота Ви, които сте получили като дар, неочаквано, без да сте се трудили за тях.

Коледа е време за равносметка, още повече в една тежка година като 2020 година. Помислете, избройте или напишете всички дарове, които получихте през последния месец, тази година, през последните 5 години, през целия Ви жизнен път. Може би в началото ще бъде трудно, но съм сигурна, че ще блеснат даровете от съдбата. Това ще Ви свърже с изобилието и с благодарността. 

Според Елизабет Лукас, клиничен психолог и психотерапевт, ученичка и последователка на  Виктор Франкъл[1] има една група ценности, която включва всичко позитивно, което се случва в живота на всеки от нас, без да сме направили нищо за това. Според нея:

“Щастието и успехът не са гарантирани на никого. Ние не сме ги заслужили, нямаме право над тях, получили сме ги случайно от съдбата“.  

Начинът, по който приемаме позитивното в живота си,  предопределя нашето поведение и е проява на човека като личност. Дали сме самоуверени и горди от своите таланти и положени усилия и смятаме, че  успехът и щастието ни са резултат само и единствено от собствени заслуги или сме склонни да допуснем, че съдбата е била благосклонна към нас? 

Благодарността, емпатията и съпричастността към другите е проява на осъзнатостта, че позитивното е дар и води до приемането на успеха и щастието със смирение. Гордостта, изискването за признание и подчиненост от другите са признак за присвояване на всички заслуги за успеха само и единствено на себе си. Често това води до недоволство, неудовлетворение или екзистенциална криза на смисъла, защото успехът и щастието като самоцел не са условие за благоденствие, а са следствие от един изпълнен със смисъл живот. 

 

   Пожелавам Ви, топли и уютни празници с любимите хора и будност за даровете на съдбата. 


 [1] Виктор Франкъл  (1905-1997) – лекар, психиатър, професор по неврология, преживял лагерите на смъртта през Втората  световна война, автор на много книги, една от тях е „Човекът в търсене на смисъл“, основател на третата Виенска школа в психологията – логотерапия

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арт терапевт, специализант – логотерапевт. Повече за автора тук

Ако Ви е харесала статията, ще се радваме да я споделите. 
ВСИЧКИ МАТЕРИАЛИ И СТАТИИ  СА АВТОРСКИ  И ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЕКЗИСТЕА ЕООД. 

Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Силата на благодарността

Силата на благодарността

  • 19 апр. 2021

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и ...

Научи повече