Силата на благодарността

Силата на благодарността

Силата на благодарността

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и духовно. Благодарността променя мислите, преживяванията, чувствата и съответно живота. Чрез благодарността, осъзнаваме цялото изобилие, което вече имаме (не само материално). 

„Благодарността е най-здравата от всички човешки емоции. Вашата благодарност, а не вашата способност ще определят височината, до която ще стигнете.“ - Зиг Зиглър, мотивационен лектор и автор на е се срещнем на върха""Стъпки към върха" и други.

Статия има за цел да обясни връзката на благодарността и здравето, както и да сподели практически опит за  благодарност. 

Защо благодарността подобрява здравето ни? 

Има доказателства за влиянието на благодарността върху нас като живи организми. Едно от тях е свързано с обширните проучвания на покойния вече японски учен доктор Масару Емото за чудотворната сила на водата и нейната памет. Той прави изследване, посветено на влиянието на човешките мисли, чувства и думи върху молекулите на водата. Изследването му се състои в насочено въздействие на музика, мисли, определени думи (написани върху етикет на стъклен съд) върху вода, която впоследствие  замразява и изследва формата на кристалите, които се сформират в резултат от външното въздействие. Неговото заключение, е че водата попива информация и реагира като променя структурата си, рисувайки картини. Красиви или грозни са тези картини е в зависимост от влиянието.   

Известни са  фотографиите на Емото, направени под микроскоп, които показват, че под въздействието на положителни вибрации, водата образува красиви ледени кристали, докато негативните влияния създават хаотични фигури. Целенасочено третиране на водата с думи като благодаря, любов, щастие променят структурата ù в красиви форми. /виж снимките/. А  други като ‘’не мога да го направя”, лош, гняв ... образуват несъвършенни, дори изкривени форми. 

Любов и благодарност

Надежда

Мога да го направя

Не мога да го направя

Имайки предвид,  че нашето тяло е  70 процента вода, а в тялото на бебето водата е 80 процента, може да направим предположение за огромното значение на мислите, думите, чувствата и емоциите (например благодарност, любов или гняв) върху тялото и не само на биофизическо ниво, но и на когнитивно и емоционално. 

Повече за неговото изследване на водата, както и за неблагоприятното въздействие на мобилните телефони, компютри и телевизори върху вода, поставена в близост до тях може да прочетете в книгите му: Истинската сила на водата и Тайните послания на водата. 

Практика на благодарност 

Има много информация за практиката на благодарност и целта на статията не е да предложи нова такава. Препоръчвам Ви да я интегрирате в ежедневието си. Всяка вечер преди заспиване, вместо да премисляте и анализирате отминалия ден или да прехвърляте наум задачите за утрешния, се свържете с вътрешното пространство на покой и   благодарете за добрите неща (дори за най-дребните на пръв поглед) през изминалия ден или изобщо за живота си.  Може би в началото няма да се сещате за какво сте благодарни. Умът има склонност да ни убеждават за недостатъчност, да вменява чувство за вина за грешките или за това, което не е свършено и така обезценява постигнатото.  Този модел на поведение е често срещан, забелязвам го дори и в подрастващите и най-вероятно е наследство от червената химикалка в училище, която подчертава грешките, и така омаловажава доброто. Често приемаме за даденост нещата, които най-много заслужават нашата благодарност. Например, благодарете за здравето, вашето и на любимите си хора; за прекрасните срещи с доброто; за храната; за това, че живеем в мирно време.  Сигурна съм, че с практика и постоянство,  ще откривате все повече и повече причини за благодарност. 

„Оплаквах се, че нямам обувки, докато не срещнах мъж, който няма крака.“ - Конфуций

Благодарност може да практикувате винаги, когато осъзнаете, че сте в капана на самосъжалението, сравнението, осъждането или вината. Прекрасно начало на деня е да се събуждате с усмивка и благодарност за утрото на новия ден, още един ден, който ни е подарен.

Може би на някои от вас ще се стори безсмислено. Смея да твърдя, че благодарноста има силата да преобърне мислите ви от липса към изобилие. Как? Ние привличаме в живота си това, върху което се фокусираме. Ако се фокусираме върху липсата (на любов, блага, здраве) ситуациите, които привличаме ще са доказателство за такава. Ако се фокусираме върху неудовлетворението от работа, от партньора ни... , ще си отглеждаме все по-голямо растящо неудовлетворение. Мислете за това, като растение – цвете, което поливате. Върху какво се фокусирате? Какво избирате да поливате – недостиг или изобилие? 

Съкровено споделяне

Споделям с Вас благодарността ми, спонтанно проявена в практика на сутрешно писане, за която ви обещавам, че ще споделя в друга статия.

 “Благодарна съм за здравото тяло, приютило моята душа и благодаря на всяка клетка от него, която работи в съвършенна хармония.  Благодаря за ръцете, с които мога да прегръщам.  Благодарна съм за очите, с които виждам цветовете на живота и красотата на природата. Благодарна съм за ушите, с които чувам песента на птиците.  Благодарна съм за краката, с които стъпвам по тази вълшебна земя и танцувам танца на живота.

Благодарна съм, че имам сърце, за да чувствам топлината и обичта, която получавам. Благодарна съм на ума, който анализила, разсъждава, претегля и взема решения, а понякога ме обърква. Благодарна съм за емоциите, които преживявам и които са компас по пътя за моето добруване. Благодаря на моите родители, които са ме създали в любов и са ми дали най-доброто на което са били способни, наследено от предците ми. Без тях нямаше да бъда тук. 

Благодаря за свободата, която е изконно човешко право и с която мога да избирам, да творя бъдеще си. Благодаря на съвестта, на онзи тих глас вътре в мен, който ми дава ценни напътствия и ме предпазва от изкушения. Благодаря за отговорността, която ми напомня, че аз не съм жертва на обстоятелствата, а творец на битието си. Благодаря за уроците, които идват при мен. Благодаря за всяко Не, което ме мотивира и за всяко Да, което ме поощрява. Благодаря за мъдростта, която идва от древността. Благодаря за безграничния потенциал, заложен в мен. Благодаря за въображението, което ми показва неограничените възможности. Благодаря на себе си, за силата, за онзи вътрешен център, в който се връщам във време на трудности. Благодаря на учителите, които ме водят. Благодаря на приятелите, на всеки човек по пътя си, в който се оглеждам. Благодаря за доверието, което ми е гласувано.

Благадаря за Любовта, Изобилието, Радостта!“

 

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арттерапевт, специализант-логотерапевт. Повече за автора тук.

Източник: Емото,М., Истинската сила на водата, Бард, 2010

Снимки: https://www.masaru-emoto.net/jp/ и pixabay.com

Други статии от серия духовни практики: Мирът идва отвътре 

 
АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА СТАТИЯТА, ЩЕ СМЕ БЛАГОДАРНИ ДА Я СПОДЕЛИТЕ. 
ВСИЧКИ  СТАТИИ  СА АВТОРСКИ  И ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЕКЗИСТЕА ЕООД. 

Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Арт терапия за здраве

Арт терапия за здраве

  • 17 февр. 2021

В превод арт терапията означава лечение с изкуство. Най-общо може да кажем, че арт терапията използв ...

Научи повече