Мирът идва отвътре

Мирът идва отвътре

Мирът идва отвътре

Светът има нужда от щастливи и доволни хора, осъзнати и отговорни за собственото благополучие. Отвъд щастието и нещастието има покой.  

Настоящата статия е посветена на вътрешния мир. Често чувам от приятели, клиенти да копнеят за вътрешен мир. Как да постигнем мир в свят на несигурност и промяна. Статията е разделена на две части. Първата част е посветена на изчистване на ума от негативни мисли като ключов фактор към вътрешен мир, заедно с практически техники за индивидуална работа. Втората част, (в следваща статия) разглежда приемането на настоящето, като важна стъпка за постигане на спокойствие.

Почистете градинката си 

"Да слушаш зли хора е начало на зло деяние". - учи  Конфуций

Така както се грижим за външната хигиена, умът и психиката също имат нужда от почистване и чистота. Умът има склонност да създава проблеми, (когато не е зает със задача), защото така е ангажиран и егото се чувства важно. Нужно е дисциплина и будност, за да разпознаваме всички “плевели“, които замърсяват "градинката ни" – нашето вътрешно пространство. 

Досадни мисли, натрапливи настроения, бурни чувства ... Всички те се борят за внимание и за място да ги приютим, а когато това се случи ще изградят свое място, дори заслон. Тревожни мисли, съмнения, недоволство, сравнение, гняв, осъждане, вина, негативни вярвания, травмиращи спомени..., всички те са паразити, разяждащи отвътре радостта и здравето ни. 

Прошката е едно от най-лечебните актове за изчистване на гнева и обидата от минали преживявания. Прошката е дар, който освобождава не този, който е сгрешил, а този, който прощава. Не случайно има ритуал на прошка в християтнството. Всички сме ученици в училището, наречено живот, и е човешко да се греши. Щом Бог опрощава греховете ни, кои сме ние да съдим и да държим отровата от непрощаването.  По-важно е осъзнатостта и урока, който научаваме, заедно с поемането на отговорост за направената грешка.

Прошката  може да бъде и осъзнат акт на прощаване към самия себе си за всички действия и бездействия, с които безотговорно си вредим на себе си чрез ирационални вярвания или самообвинения. Вината разяжда отвътре психически и може да доведе до физическо проявление в тялото като болест. Темата за вината е обширна, затова ще я маркирам накратко.

Вината, според Виктор Франкъл, основателят на третата Виенска школа в психологията  - логотерапия е "действие против смисъла“.  Това означава, че вината е основателна, когато е налице свободен избор за действие, което е против (осъзанат)смисъл. Например, ако съзнателно изберем действието и сме наясно  с последствията (смисъла) за вредата.

Обикновенно зад вината стои себеосъждане за действие към друг човек, което е довело до нарушаване на представата за себе си като добър и стойностен човек. Добрите хора изпитват вина. За да се освободим от вината имаме два избора: или да променим действието или представата, която имаме за нас. Когато е възможно поправяме действието. Ако това е невъзможно към същия човек, може да го наравим към друг, с цел въстановяване на нарушената представа за собствената ценност и успокоение на съвестта. 

Понякога вината е ирационална, следствие на поемане на чужда отговорност, което е довело до погрешно чувство на вина. Неоснователната вина може да бъде освободена чрез преразглеждане на границата на собствената отговорност и отговорността на другата страна. 

Практики за вътрешен мир

Един начин за освобождение на негативни емоции е чрез писане, рисуване, моделиране. Това е своеобразен начин да се прекъсне идентификацията с тях, възможност за преработката им от дистанция. Много по-лесно е да се говори за болезнени теми от трето лице, отколкото от място на Аз. "Аз съм гневен" е различно от "Аз изпитвам гняв, когато... "

Една полезна практика за особождение на гнева към друг човек е писане на писмо, в което без цензура изразим емоцията си. Не е нужно да го предаваме на замесения човек. Има оздравителен ефект самото писане и изразяване на подтиснатите чувства. Писмото може да изхвърлим във вода или най-добре да го изгорим. 

Арт терапията е подкрепяща практика за изразяване на негативни емоции. Когато сме гневни, тъжни или тревожни, може да го "изкажем" на белия лист с цветни моливи, пастели. Творчеството е изключително щадящо и именно затова е благоприятно при негативни състояния. Арттерапията предоставя пространство да творим и вътрешно позволение да говорим без думи. Работата с глина е особенно силна за преработка на страх, негативни емоции. Глината заземява, допирът с нея, дори само мачкането, ни свързва с тялото, с усещането. Когато сме прекалено в ума, ние ограничаваме чувствата и блокираме емоциите. А чувствата са индикатор, че сме живи. 

Медитацията е друга духовна практика за свързване с вътрешен мир.  Дълбокото дишане възобновява връзката с тялото и прекъсва автоматичното превъртане отново и отново на натрапливи и негативни мисли. Медитацията е свързване с интуицията. Тя помага за отдръпване от суетата и напрежението на ежедневието, за да може да  чуем тихия и спокоен вътрешен глас. Също както само в спокойно езеро, не в бурно море, може да забележим вълничките, дори на най-дребното камъче. По същия начин само в притихнал ум, може да чеум вътрешния глас – гласът на съвестта. 

Не пропускайте втората част на статията, в която ще разгледам  още един ключ към вътрешен мир - приемането

 

Източници:

Мирта, Звукът на тишината. Игъл, Силистра, 2017.

Толе, Е. Силата на настоящето. Кибеа, София, 2011.

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арт терапевт, специализант - логотерапевт. Повече за автора тук. 

Ако Ви е харесала статията, ще се радваме да я споделите. 
ВСИЧКИ  СТАТИИ  СА АВТОРСКИ  И ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЕКЗИСТЕА ЕООД. 

 


Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Силата на благодарността

Силата на благодарността

  • 19 апр. 2021

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и ...

Научи повече