Психотерапия с достойнство

Психотерапия с достойнство

Психотерапия с достойнство

За първи път на български език, излезе от печат книгата „Психотерапия с достойнство“ от авторите Елизабет Лукас и Хайди Шонфелд. Елизабет Лукас е психолог, логотерапевт, една от най-ярките последователи на Виктор Франкъл[1]. Хайди Шонфелд е психотерапевт, специалист по ориентирано към смисъла житейско консултиране, ученичка на Елизабет Лукас.

Книгата не е специализирана литература само за професионалисти. Напротив, тя е предназначена за масовия читател, за всеки от нас, изправен пред чисто човешки  екзистенциални въпроси - за смисъла, за  болката, за преходността. 

"Психотерапия с достойнство" е творческо взаимодействие между Лукас и Шонфелд, които по едни увлекателен начин си партнират във формата на диалог, на фона на представените практически примери  от терапевтичната им практика. 

Книгата е част от поредицата "живата" логотерапия.  Защо „живата“ логотерапия?

"Психотерапия с достойнство" е синтез между теория и практика, между теоретичния модел на логотерапията, вплетен на практика в решаването на проблеми от настоящето. Логотерапията е приложима не само за оздравяване на психични болеси, напротив тя обогатява, вдъхновява всеки от нас и осветява пътя към изпълнен със смисъл живот.  "Живата" логотерапия е "близка до живота и актуална“ повече от всякога в днешни дни.  

В година като 2020, когато всички хора по света преживяваме загубата на стабилност и страха пред неизвествестността като последици от пандемията с Ковид19, книгата може да бъде полезен помощник за справяне с тревожността, конфликтни взаимоотношенията, натрапливи мисли, чувство за вина, страх за бъдещето, болка от загуба на близък и екзистенциални проблеми: страх от смъртта, загуба на смисъл и усещане на самота.  

"Психотерапия с достойнство" се отличава с достъпния си език, независимо, че застъпва психологически и терапевтични аспекти. Прави впечатление  лекотата, с която са изяснени основите на логотерапията с два фундаментални въпроса: "Какво превръща човека в човек? И какво запазва душевното здраве? " 

Иновативна за времето си, бих казала и днес, логотерапията е насочена, не към миналото, а към бъдещето, изхождайки не от болестта, а от здравето и смисъла, който привлича личността да оздравее или да излезе от предизвикателството. 

От името на цялата общност на Логотерапията в България изказваме огромна благодарност на издателството HMR Logos и специално на управителката Мая Христова за професионализма, любовта и отдадеността, с която дари българската общност с една ценна книга на роден език, помощна за професионалисти и подкрепа за читателя в трудни времена и изпитания. 


[1] Виктор Франкъл  (1905-1997) – лекар, психиатър, професор по неврология, преживял лагерите на смъртта през Втората  световна война, автор на много книги, една от тях е „Човекът в търсене на смисъл“. Основател на Логотерапията - третата Виенска школа в психологията. 

 

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арт терапевт, специализант – логотерапевт. Повече за автора тук .

 

Всички материали и статии  са авторски  и принадлежат на Екзистеа ЕООД. 

 


Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Силата на благодарността

Силата на благодарността

  • 19 апр. 2021

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и ...

Научи повече