Доброто

Доброто

Доброто

Измина лятото, дойде есента със своята пъстрота. И както всяко лято, част от практиката ми е посветена на артерапия с деца в група. Всяко лято е различно, не само защото ателиетата се провеждат на нови места, не само защото срещам различни уникални деца, а защото всяко ателие има свой уникален дух. Всяка лятна арт терапия  е запомняща с нещо неповторимо, което остава спомен не само за децата и за мен, но е и послание към света. Арт терапия за деца през лято 2020 се проведе в Академия Арт Вижън и  си има свое име и то е ДОБРОТО В НАС, защото Доброто побеждава.  

Два месеца, от 13 юли до 14 септември, всеки понеделник от 10,30 до 12 часа, влизах в уютната зала на Академия Арт Вижън, където ме очакваха усмихнати деца от лятната занималня към академията. Всеки път поставяхме различни теми, провокиращи изграждането на детската личност чрез творчество, артистичност в игрова рамка.

Моята цел в групите по арт терапия  е да насърчавам изявата на уникалната идентичност на подрастващото дете;  да го подкрепям в търсенето и откриването на себе си, на своите желания;  в разгръщането на своята неповторимост с увереност и смелост; да го поощрявам да споделя себе си и общува с другите  в дух на доброта и здравословни граници.

Какво правихме в ателиетата по арт терапия?

В творческото пространство на Академия Арт Вижън в часовете по арт терапия всяко дете имаше пространство да изразява себе си чрез рисуване, моделиране, театър, писане.  Имаше време за индивидуална изява и за общуване в групата.

Силно и запомнящо е всяко ателие. В едно от тях децата изработиха своя личен герб 2D  и 3D, всеки с уникално име и послание:

 

Герб на живота не убивай живота, а помагай!
Герб на Любовта - давай на всички хора Любов!
Герб на Добродетелта - прави добро!
Герб на Великата държава - Царство, което се бори със злото!
Герб на здравето и любовта!

 

 

Изследвахме какво е смелост и как да бъда смел, за да постигам своите мечти. Какво е това, което много ми се иска да направя, но ми е нужно смелост. Какво точно означава смелост и как тя е свързана с отговорността. С отворени сърца, подкрепящи се в смелостта, децата споделяха себе си.

Опознавахме емоциите чрез арт практики, като разказвахме истории в картини. Радост, щастие, любов, понякога тъга, понякога гняв - всички те присъстват като палитра в нас. Познаването на нашите емоции помага за разпознаването им и в другия, а това влияе на поведението и на общуването в дух на доброта. 

 

 

 

Изследвахме какво е смелост и как да бъда смел, за да постигам своите мечти. Какво е това, което много ми се иска да направя, но ми е нужно смелост. Какво точно значи смелост и как тя е свързана с отговорността. С отворени сърца, подкрепящи се в смелостта, децата споделяха себе си.

Опознавахме емоциите чрез арт практики, като разказвахме истории в картини.  Радост, щастие, любов, понякога тъга, понякога гняв- всички те присъстват като палитра в нас. Познаването на нашите емоции помага за разпознаването им и в другия, а това влияе на поведението и на общуването в дух на доброта. 
Утвърждавахме ценности и добродетели. Разказвахме вълнуващи истории, всяка уникална, пресъздадена през очите на детето.

А най-хубавото е накрая, когато всяко дете с гордост споделя своите герои. И да, има роботи, има лоши, но доброто побеждава. 
Всяка среща завършвахме с есенцията  - кратки посланието на всяко дете от картината, от срещата ни за деня. Впечатлена съм от детската мъдрост и посланията към света, с имената на картините си. 
Споделям част от тях, които са уроци за живота, достойни по своята мъдрост на мъдростта, завещана ни от вековете.  

 

Бъдете добри!
Не се ядосвайте, дори и в неприятности!
Бъдете чисти отвътре, не само отвън!
Обичайте се! Любов и доброта.
Доброто помага. Добрият. Приятели. 

 

По какво се отличава арт терапията от всяко друго креативно ателие? 

В арт терапията учим децата не просто да рисуват това, което виждат, а да изразяват това, което чувстват. 
Арт терапията не е урок по рисуване, а урок по добруване.
Арт терапията е насочена към преживяването, не в естетическата стойност на рисунката, въпреки че винаги, има радост от сътвореното.

Защо изкуство?  Как арт терапията може да подкрепи вашето дете? 

Децата нямат сложния език на възрастните. Понякога не могат, друг път не искат да общуват с думи. Играта и пъстрите материали улесняват себеизразяването и обработването на чувства, пощрява общуването, дори за затворени и срамежливи деца.
Детето, също както възрастния, преминава през своите предизвикателства, които малкия човек среща в израстването си. В стремежа си да заслужи любовта на родителите си, често преживява вътрешни противоречия– защо мама и татко се скараха, какво да направя, за да ме обичат.
При деца с поведенчески проблеми, арт терапията дава възможност на децата да отразят в рисунките си своите агресивни или забранени поведения, което може да бъде и резултат от тяхната безпомощност.
Експресивната арттерапия е преливането от рисуване в приказка, в театър, а това стимулира въображението и творческото мислене. 

Какви са ползите за детето?

Повишава увереността и самочувствието;

Поощрява спонтанността;

Подкрепа в предизвикателствата на детските кризи  – появата на братче или сестриче в семейството,  тръгване на детска градина или на училище;

Изгражда ценности – доброта, емпатия, отговорност;

Развива  въображението и дясната, креативна част на мозъка;

Учи чрез преживяване и игра .

Ето какво казва със свои думи едно 6-годишно дете за преживяването си с арт терапия:

"Много ми харесват срещите с Меги, с другите деца, с които заедно рисуваме. Чувствам се страхотно там. Меги е много, много мила и добра и винаги ми помага. Най-много ми харесва, че винаги накрая можем да рисуваме това, което искаме и да си говорим за всичко. Искам да взема един мегафон и да извикам на всички деца колко е хубаво рисуването и колко е добра Меги, никога не ни казва, че рисунките са ни грозни." 

С благодарност към управителя на Академия Арт Вижън Мария Въжарова - Василева за професионализма и отдадеността за доброто на децата. Тя е не само добър педагог, но и човек с голямо сърце, която не просто работи, а живее призванието си с любов към децата. За мен е удоволствие и отговорност да бъда част от нейния екип. 

Заедно продължаваме арт терапия индивидуално и в група през новата учебна година в Академия Арт Вижън в ателие "Детство мое"за доброто на децата и на светът около нас.

Ще завърша с думите на едно дете:  Бъди доволен от това, което си!

 

Автор: Магдалина Алтаванска, психолог, арттерапевт, специализант-логотерапевт. Повече за автора тук.

АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА СТАТИЯТА, ЩЕ СМЕ БЛАГОДАРНИ ДА Я СПОДЕЛИТЕ. 
ВСИЧКИ  СТАТИИ  СА АВТОРСКИ  И ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЕКЗИСТЕА ЕООД. 

Последни статии

Вярвам в себе си

Вярвам в себе си

  • 18 септ. 2022

Светът е едно голямо състезание, в което успехът е израз на победа. Да си щастлив означава да си усп ...

Научи повече
Успешно и отговорно родителство

Успешно и отговорно родителство

  • 15 септ. 2021

Всяко дете, всеки човек е индивидуално, уникално човешко същество. Всяко дете е ценно, стойностно и ...

Научи повече
Силата на благодарността

Силата на благодарността

  • 19 апр. 2021

Благодарността е духовна практика, която благоприятства цялостното здраве - физическо, емоционално и ...

Научи повече