За консултацията

За консултацията

В този раздел може да получите отговор на всички въпроси, свързани с консултацията - как протичат срещите, как мога да бъда полезна и други.

Ако не откривате отговор на въпрос, който ви интересува, не се колебайте да се свържете с мен.

Как протича една сесия?

Една сесия е разговор с продължителност 60-90 минути, в който Вие поставяте актуалната тема и проблема, който Ви вълнува.

Тъй като всеки човек е уникален и има различни цели за консултирането, моя подход е индивидуален и гъвкав, съобразен със специфичните нужди.

 

Защо да потърся професионална помощ?

Всеки човек има своите предизвикателства, трудни моменти, в които губи почва под краката си. Понякога човек, изправен пред житейска ситуация извън неговия контрол,  има нужна от помощ. Професионалната помощ ще Ви подкрепи да възстановите равновесието, да се изправите в хаоса като преоткриете вътрешните сили и външните ресурси и трансформирате живота си към нови възможности. Специализираната помощ ще Ви помогне при нужда от помощ за справяне с неблагоприятни емоции - страх и тревога от неизвестното. Целта на Екзистеа е да бъде подкрепа, опора, утеха, да вдъхне сила и надежда за градивен изход от трудността.

Възможно е всичко да е наред, просто да търсите повече удовлетворение и смисъл в работата си,  в личните взаимоотношения,  в живота изобщо.

При какви случаи мога да се обърна към Екзистеа?

Фокусът на Екзистеа е възстановяване на равновесието при екзистенциални кризи, изграждане на здрава идентичност - задълбочаване на връзката с вътрешния център и преоткриване на смисъл и ценност. Екзистеа може да бъде в помощ за всички съпътстващи неблагоприятни състояния – депресия, тревожност, загуба на смисъл, загуба на близък и скръб, раздяла, ниска самооценка, неудовлетвореност, травми и пост травматичен стрес, професионално прегаряне, преживяване на житейски кръстопът и трудност при вземане на съдбовно решение.

Ако имате тема, която не може да идентифицирате към гореизброените, не се колебайте да се свържете  мен, за да обсъдим как мога да ви бъда полезна.

Консултацията ми с психолог означава ли, че има психичен проблем?

Категорично не.   В обществото все още има мнение, че посещение при психолог означава наличие на психично отклонение. Това е остаряло и невярно твърдение. Психологията и психотерапията не е ограничена до областта на патологията. Екзистеа и нейните подходи нямат за цел да ви поправя, вие не сте повреден.

Екзистеа има за цел: 

Да ви подкрепи в момент от вашия живот когато сте изправени пред трудност, която провокира болезнени емоции, възпрепятстващи нормалния ритъм на живот.

Да ви помогне да преоткриете вродената си сила и мъдрост, да си спомните кои сте,  да преосмислите  вашите ценности. 

И  да бъде опора за ангажиране с действия в посока на важните и смислените области.

Екзистеа е партньор  за израстване и усещане на удовлетворение в живота. 

Каква е разликата между разговор с приятел и със специалист?

Професионалистът в областта на емоционалното здраве е този, който ви подкрепя, изслушва, приема безусловно, без осъждане, в момент от живота си в който имате нужда и сте уязвими. Разговор с искрен приятел е добра подкрепа, ако той  е в дух неутралност и безусловно приемане.

Съществува опасност, да се почувствате осъден и неприет от приятеля дори и той да е с най-добри намерения, защото липсва професионалните умения.  Друг риск, свързан с търсене на помощ от приятел е, че вие може да вземете решение под чуждо влияние, повлияни от неговите ценности, а не от вътрешната ви преценка, която може да е замъглена от емоционални и травмиращи обстоятелства.

Една сесия може ли да ми помогне?

Този въпрос няма еднозначен отговор. Всяка ситуация е уникална и обстоятелствата на всеки човек са уникални. Продължителността на работата, която ще ви позволи да постигнете целите си зависи от факторите, които ви мотивират да потърсите консултация, на първо място, от ангажираността ви,  от желанието ви за личностно развитие.

Понякога една среща е достатъчна да бъдете подкрепен и да достигнете до вашите отговори, до осъзнаванията, свързани с предизвикателството.

Какви подходи използва Екзистеа в работата си ?

Екзистеа има индивидуален подход, уникално съобразен със специфичните нужди на всеки човек и няма два идентични случая. Като цяло можете да очаквате, че вашата работа ще следва този модел: определяне на текущото  състояние (къде се намирате сега).    Определяне на бъдещото състояние (цели за това, където искате да бъдете). ..

Аз прилагам интегриран подход, творческо съчетание между Логотерапия и Екзистенцанализ,Интегрален Коучинг и Експресивна арттерапия.

Повече за тях може да прочетете в раздел Моите подходи, както и в отговорите на въпросите: За логотерапията като подход,  За Арттерапията като подход и За интегралния коучинг като подход.

Какво да очаквам ?

Изпратете ми имейл или ми се обадете, ако имате нужда от консултация, но не сте сигурен какво Ви очаква, за да уговорим време за безплатна консултация по телефона или вайбър. Това ще ми даде възможност да разбера защо бихте искали консултация и дали аз бих била подходящ специалист за вас.

На тази среща може да ми зададете толкова въпроси, колкото искате. Съветвам ви да помислите за всички въпроси, които бихте могли да имате относно психологическото консултиране или как работя преди нашата телефонна среща. Отговаряйки на вашите въпроси, се надявам да се почувствате комфортно с мен и да изчистим първоначалните притеснения. 

Ако след този разговор имате желание за среща ще насрочим час в кабинета или онлайн, в зависимост от вашето желание.